INFO O PROJEKCIE

DOM Z CENTRUM JOGI

Dom prywatny, połączony z salą do jogi. Powierzchnia użytkowa 268 m2.

 

”Dom z centrum jogi” to koncepcja dopasowana do klienta, którego celem było takie połączenie życia prywatnego z zawodowym, aby obie sfery nie kolidowały ze sobą, lecz harmonijnie się uzupełniały. Parter obiektu przeznaczony został na wygodną przestrzeń mieszkalną, natomiast piętro zaadoptowano na salę do zajęć jogi. Budynek zaprojektowano w technologii „strawbale” ze ścianami wypełnionymi słomą i zewnętrznym wapiennym tynkiem.

Dom z centrum do jogi to obiekt dwukondygnacyjny o konstrukcji drewnianej. Budynek charakteryzują dwie zróżnicowane wielkością bryły o dwuspadowych dachach. Główne funkcję obiektu mieści większa bryła, gdzie zlokalizowano część mieszkalną (parter) oraz szkołę jogi (piętro). Charakterystyczne okna między kondygnacjami zostały tu połączone drewnianymi ramami, które spajają dach, ściany piętra oraz ściany parteru. Układ pomieszczeń zaprojektowano w oparciu o strony świata – pomieszczenia użytkowe znajdują się od południa, natomiast kuchnia, schody oraz pomieszczenia pomocnicze zlokalizowano od strony północnej.

Mniejsza bryła obiektu została zaadoptowana na garaż oraz niewielką pracownię.

W projekcie wyraźnie rozdzielono przestrzeń ogólnodostępną od prywatnej – zarówno w samym budynku, jak i na okalającej go działce. Dzięki przesunięciu brył względem siebie, wygospodarowano dodatkową przestrzeń, która została przeznaczona na prywatny taras.

 

Cechy zrównoważonego budownictwa wykorzystane w projekcie: orientacja obiektu oraz rozmieszczenie pomieszczeń, wysoka izolacyjność termiczna przegród zewnętrznych a także odnawialne materiały budowlane o niskim śladzie węglowym, dostępne na rynku lokalnym.

 

 

Autor:

Michał Koziej

 

Projekt:

2014

INFO ABOUT PROJECT

PRACE / WORKS