INFO O PROJEKCIE

STEFA RELAKSU ŁÓDŹ DESIGN FESTIWAL 2016

 

Strefa ILVA to wynik inspiracji włókienniczym dziedzictwem Łodzi, tymczasową architekturą parkletów, oraz zastosowanie koloru. Głównym celem było zaprojektowanie przyjaznej przestrzeni oczekiwania i spotkań, chroniącej przed kaprysami październikowej pogody.

Strefa znajduje się przy wejściu na teren festiwalowy w miejscu widocznym przez bramę wjazdową z ulicy Tymienieckiego. Podstawowym założeniem było dla nas domknięcie placyku przed kasami i głównym biurem festiwalowym oraz kontenerami wystawowymi i wejściem.

Zaproponowaliśmy częściowo zadaszona trójstopniową trybunę, z miejscem na rośliny i ukryte w stopniach szuflady, miedzy podporami znajdują się materiałowe huśtawki. Zastosowanie tkaniny jest odniesieniem do tegorocznego hasła festiwalu - TOŻSAMOŚĆ. Budynek w którym odbywają się wystawy jest dawnym magazynem bawełny przy największych zakładach włókienniczych w Łodzi. Ze względu na wyraziste cechy identyfikujące to miejsce postanowiliśmy czerpać bezpośrednio z jego tożsamości. Pełna ściana wraz siedziskami  wychodzi spod zadaszenia w stronę bramy wejściowej i naprowadza na wejście do biura z kasami. W strefę wpleciono elementy prezentujące materiały sponsora w postaci czerwonych nadstawek oraz wertykalnych "żyletek". Osobnym elementem jest czerwona ławka uzupełniająca i podkreślająca kierunki bryły pawilonu. Drewniana konstrukcja oraz tkanina otrzymały kolorystykę spójna z identyfikacja wizualna tegorocznej edycji festiwalu: czerń i czerwień połączoną z naturalnym rysunkiem drewna.

Festiwal odbywa się w tym roku po raz dziesiąty, z okazji okrągłej rocznicy, wprowadzono przypominający o tym akcent, w siedziskach ukryte są szuflady których wnętrza pomalowane są w kolory poprzednich edycji.

 

Autor:

Michał Koziej

Magdalena Koziej

 

Projekt:

2016

INFO ABOUT PROJECT

PRACE / WORKS