INFO O PROJEKCIE

Dom T

Dom prywatny pod Łodzią

Powierzchnia użytkowa:  255 m2

 

Dom T zaprojektowany został dla czteroosobowej rodziny.

Wejście główne do budynku znajduje się od północy. Na osi wejścia zaprojektowane zostało duże okno wychodzące na taras, po prawej stronie znajduje się wygodna garderoba połączona z przedsionkiem, po lewej stronie znajduje się strefa wspólna kuchnia z jadalnią oraz salonem, idąc prosto i mijając po prawej toaletę dla gości przechodzimy do części prywatnej domu.

Dom dzieli się na dwie bryły: ceglaną o dwuspadowym dachu, w której znajdują się przestrzenie wspólne (kuchnia, jadalnia, wypoczynek, salon) oraz jasną, parterową z płaskim dachem, mieszczącą przestrzenie prywatne oraz  techniczne (sypialnie i garaż). Takie ułożenie brył pozwoliło na osłonięcie tarasu i widnego, intensywnie przeszklonego salonu. Otworzenie wnętrza domu na taras i niebo było jednym z życzeń klientów, żeby to osiągnąć zastosowaliśmy wysokie okna połączone z oknami dachowymi. Innym marzeniem właścicieli był wolnostojący dwustronny kominek, który został umieszony w samym środku przestrzeni, oddzielając salon od jadalni. Kuchnia zamknięta jest od góry antresolą.

 

Autor:

Michał Koziej

Współpraca:

Karolina Siewierska

 

Projekt:

2016

 

Wizualizacje:

Paweł Krymarys

www.zvavo.pl

INFO ABOUT PROJECT

The T House
Private house near Lodz
Usable area: 255 m2

The T House was designed for a family of four.

The main entrance to the building is from the north. On the entrance axis there is a large window opening onto the terrace, on the right a comfortable wardrobe connected with the vestibule, on the left we can see a shared kitchen with dining room and living room. Going straight on and passing the toilet for guests we enter the private part of the house.

The house is divided into two bodies: a brick one with a gable roof, serving as common space (kitchen, dining room, rest area, living room) and a bright, one-storey part with flat roof, housing private and technical space (bedrooms and garage). Such arrangement of bodies allowed to cover the terrace and the bright, intensely glazed living room. One of the clients' wishes was to open the interior of the house to the terrace and the sky. To achieve this we used high windows connected with roof windows. Another dream of the owners was a free-standing double-sided fireplace, which was placed in the middle of the space, separating the living room from the dining room. The kitchen is closed from the top with an entresol.


Author:
Michał Koziej

Cooperation:
Karolina Siewierska

Design:
2016

visualizations:
Paweł Krymarys

PRACE / WORKS